Reisinformatie Zuid-Europa

14-rr-gekleurde-huizen.jpg

Zuid-Europa

Pharos Reizen kent het belang van een goede voorbereiding op jouw reis! Met alle wetten en regels die in Europa van toepassing zijn, is het prettig om zaken helder op een rijtje te hebben. Met onderstaande reisinformatie weet je precies waar je aan toe bent en kun je zorgeloos op reis!

Bosnië-Herzegovina

bosnia_and_herzegovina.jpg

Niet alle navigatiesystemen herkennen de wegen van Bosnië-Herzegovina, neem daarom altijd een goede wegenkaart mee. Controleer ook voor vertrek of jouw auto verzekerd is om in Bosnië-Herzegovina te rijden.

Tol: op een aantal trajecten van de autosnelwegen dien je tol te betalen.

Niet vergeten: brandblusser, gevarendriehoek, noodhamer, reservelampen, reservewiel, sleepkabel, veiligheidsvest, verbanddoos en wielblokken in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: voor personenauto's geldt op snelwegen een maximum snelheid van 130 km/uur, op autowegen 100 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. Voor personenauto's met aanhangwagen geldt op snelwegen een maximum snelheid van 80 km/uur, binnen de bebouwde kom 50 km/uur.

Bijzonderheden: tunnels zijn niet altijd (goed) verlicht. In winterse omstandigheden is het verplicht sneeuw en ijs van de auto te verwijderen als hierdoor het zicht van de bestuurder wordt belemmerd of het gedrag van de auto wordt beïnvloed. Gebeurt dat niet, dan kan dit beboet worden. Houd er bij het rijden rekening mee dat de wegen buiten de steden in slechte staat kunnen verkeren.

Klik hier voor meer informatie over Bosnië-Herzegovina.

Italië

italie.jpg

Tol: in Italië wordt tol geheven op (bijna alle) autosnelwegen. Deze tol betaal je contant of per creditcard bij de tolpoortjes aan de snelwegen. Betalen kan bij veel tolstations in Italië ook met een Nederlandse bankpas, zonder het ingeven van de pincode. Dit is doorgaans herkenbaar aan borden met het Maestro-logo. De mogelijkheid om op deze wijze te betalen kan echter sterk verschillen per tolmaatschappij. Het is dan ook raadzaam altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben.

Navigatie: alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlicht-camera’s is verboden.

Niet vergeten: gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op snelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/uur, op autowegen 110 km/uur. Buiten de bebouwde kom je mag maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. Voor personenauto's met aanhangwagen/caravan geldt op de autosnelweg een maximum snelheid van 80km/uur, op de autoweg 70km/uur, buiten de bebouwde kom 70 km/uur en binnen de bebouwde kom 50km/uur.

Bijzonderheden: in heel Italië is het van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben (of op winterbanden te rijden) als dat wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo' (winterbanden of sneeuwkettingen verplicht). Deze periode kan worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen. Let op: van half mei tot half oktober is het in Italië verboden om met winterbanden te rijden. Het is in het Aostadal vanaf 15 oktober t/m 15 april verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben (of op winterbanden te rijden) ongeacht de weersomstandigheden.

In sommige historische stadscentra en enkele regio’s zijn milieuzones ingesteld, zogenaamde ‘Zone a Traffico Limitato’ of ‘ZTL’. In deze zones wordt het verkeer alleen op beperkte tijden toegelaten en/of alleen met speciale ontheffing.

Gezondheid: In meerdere Europese landen wordt een verhoging gezien van het aantal mazelengevallen. In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Klik hier voor meer informatie over verkeer, tol en milieuzones in Italië.

Kroatië

kroatie.jpg

Tol: alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb. Deze tol betaal je contant in kuna’s of euro’s, per creditcard, of d.m.v. een prepaid-kaartsysteem. Met het prepaid-kaartsysteem vermeid je de lange rijen bij drukte en krijg je 20% korting op de toltarieven. Meer informatie: www.hac.hr.

Niet vergeten: gevarendriehoek, veiligheidsvest, reservelampen en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op snelwegen geldt een maximum snelheid van 130 (120) km/uur, op autowegen 110 (100) km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 (80) km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. Bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar, moeten zich aan de lagere snelheden houden die tussen haakjes zijn geplaatst. Het is verboden hier te rijden of te parkeren. Dit verbod geldt niet voor bewoners. Indien je hotel zich in deze zone bevindt, vraagt het hotel een ontheffing voor je aan na achterlaten van je kenteken gegevens.

Klik hier voor meer informatie over Kroatië.

Montenegro

montenegro.jpg

Niet alle navigatiesystemen herkennen de wegen van Montenegro. Neem daarom altijd een goede wegenkaart mee. Ook dien je van tevoren te controleren of jouw auto verzekerd is om in Montenegro te rijden.

Tol: er zijn geen tolwegen in Montenegro, er dient alleen tol betaald te worden voor de Sozinatunnel (E65, tussen Podgorica en Bar).

Navigatie: het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) toegestaan.

Niet vergeten: gevarendriehoek, veiligheidsvest, reservelamp en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op autosnelwegen geldt een maximum snelheid van 100 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. Er zijn geen autosnelwegen in Montenegro.

Bijzonderheden: tunnels zijn niet altijd (goed) verlicht.

Klik hier voor meer informatie over Montenegro.

Portugal

vlag portugal

Tol: in Portugal wordt op de meeste snelwegen tol geheven. Deze tol betaal je contant of per creditcard bij de tolpoortjes aan de snelwegen. Voor een aantal toltrajecten kan uitsluitend elektronisch betaald worden. Vraag bij een huurauto een tolbadge bij het verhuurbedrijf aan.

Niet vergeten: gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op snelwegen geldt een maximum snelheid van 120 km/uur, op autowegen 100 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Bijzonderheden: in Portugal is het trekken van een auto met een triangel (driehoekige trekstang) verboden (slepen is in alle gevallen verboden).

Klik hier voor meer informatie over Portugal.

Servië

servie.jpg

Je dient van tevoren te controleren of jouw auto verzekerd is om in Servië te rijden.

Tol: op alle snelwegen dien je tol te betalen. Deze tol betaal je contant in dinars of euro's. Betalen met een creditcard is ook mogelijk. Geaccepteerd worden o.a. MasterCard, Maestro, Visa en American Express.

Niet vergeten: gevarendriehoek, veiligheidsvest, reservewiel, sleepkabel en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op snelwegen geldt een maximum snelheid van 120 km/uur, op autowegen 100 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Bijzonderheden: tussen 1 november en 1 april is bij winterse omstandigheden het gebruik van winterbanden verplicht. Deze periode kan worden vervroegd en/of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.

Klik hier voor meer informatie over Servië.

Slovenië

slovenie.jpg

Vignet: in Slovenië is het op de snelwegen verplicht een vignet te hebben.
Dit vignet is te koop bij tolstations en bij diverse benzinestations, supermarkten en kiosken in Slovenië en bij de grotere benzinestations in de buurlanden in de grensstreken met Slovenië. Het is verstandig om dit vignet alvast in een buurland (AT/HR) te kopen, de controle erop is erg streng en een boete is € 150,-. Daarnaast betaal je voor de Karawankentunnel aparte tol.

Niet vergeten: gevarendriehoek, veiligheidsvest, reservelamp en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op snelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/uur, op autowegen 110 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. Voor personenauto’s met aanhangwagen/caravan geldt op de snelheid een maximum snelheid van 100 km/uur, op de autoweg 100 km/uur, buiten de bebouwde kom 90 km/uur en binnen de bebouwde kom 50 km/uur.

Bijzonderheden: winterbanden zijn verplicht in Slovenië. Van 15 november t/m 15 maart en ook buiten die periode tijdens winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden verplicht als er geen sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.

Klik hier voor meer informatie over Slovenië.

Spanje

spanje.jpg

Tol: in Spanje wordt op de meeste snelwegen tol geheven. Deze tol betaal je contant of per creditcard bij de tolpoortjes aan de snelwegen.

Betalen kan ook elektronisch (ETC) met een On Board Unit (OBU), een kastje dat in de auto geplaatst wordt en uitgelezen wordt bij het passeren van de tolpoortjes. De kastjes zijn te krijgen bij banken. Meer informatie: www.viat.es

Niet vergeten: gevarendriehoek, veiligheidsvest en reservewiel in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op snelwegen geldt een maximum snelheid van 120 km/uur, op autowegen 100 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur worden rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Klik hier voor meer informatie over Spanje.