Noorderlicht IJsland

IJsland is het land van vuur en ijs: het landschap ligt bezaaid met spectaculaire vulkanen, geisers en ruige, besneeuwde berghellingen.

Onze noorderlichtreizen naar IJsland

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven

Wat is het noorderlicht?

Je kent ongetwijfeld de foto's van het noorderlicht: mysterieuze flarden van groen, paars en roze licht die de nachtelijke hemel in een magisch panorama veranderen. Maar waar komt dat sprookjesachtige licht vandaan? Het noorderlicht wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheden deeltjes die door de zon uitgestoten worden. Deze zonnestormen botsen hoog boven de aarde met de atmosfeer die ons beschermt, waarbij energie vrijkomt. En dat zien we hier als een spectaculaire lichtshow in alle kleuren van groen tot paars.

Het noorderlicht is in IJsland extra helder te zien.

Het noorderlicht in IJsland

Helaas is het noorderlicht niet overal op aarde te zien. Dat komt door het magnetische veld van onze planeet: daardoor trekken de polen de zonnedeeltjes aan. Je vindt dit magische lichtverschijnsel dus voornamelijk rond de poolcirkel; hoe noordelijker je komt, hoe groter de kans om het te zien. Dat betekent dat IJsland een uitstekende locatie is om het noorderlicht te spotten! Het eiland heeft bovendien meer voordelen dan alleen de ligging. Omdat er zo weinig mensen wonen, is er nauwelijks lichtvervuiling van straatlantaarns en andere lichtbronnen. Het noorderlicht is in IJsland daarom extra helder te zien.

Wanneer zie je het noorderlicht?

De zonnestormen zijn er het hele jaar door, maar toch is het niet op ieder moment mogelijk om het noorderlicht te zien. Een van de belangrijkste factoren is het seizoen. Om het licht te zien, moet de hemel namelijk wel donker genoeg zijn! In de zomer maak je daarom weinig kans, want dan wordt het ‘s nachts nauwelijks donker in IJsland. Je kunt het beste tussen september en april op reis gaan. Ook is het verstandig om rekening te houden met de maan: hoe minder maan er is, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht in IJsland goed kunt zien. Onthoud dat je nooit garantie hebt op het noorderlicht, maar met deze voorzorgsmaatregelen is de kans zo groot mogelijk.

Weinig landen in Europa bieden zoveel spectaculaire natuur op zo'n klein oppervlak als IJsland!

Land van vuur en ijs

En geen zorgen: zelfs als het noorderlicht zich niet laat zien, hoef je je in IJsland niet te vervelen. Weinig landen in Europa bieden zoveel spectaculaire natuur op zo'n klein oppervlak! Vergaap je aan het onvergetelijke sprookjeslandschap van deels bevroren watervallen en reusachtige ijsschotsen. Bezoek ook de actieve geisers op het eiland en neem een bad in één van de borrelende warmwaterbronnen, die een surrealistisch contrast vormen met de sneeuw eromheen. En heb je altijd al eens op een vulkaan willen staan? In IJsland kan het! Zo is het noorderlicht in IJsland slechts één van de vele attracties die jou een onvergetelijke wintervakantie bezorgen.