Vive la douce France op vakantie in Frankrijk!
Ontdek de schoonheid van de Bourgogne, de Alpen, de Drôme en de Ardèche. Volg het spoor van de geallieerde bevrijders langs ‘La Voie de la Liberté’.
Ontdek prachtige bergen, wijndorpjes, kaasboerderijen en schilderachtige stadjes. Van de Bourgondische wijnen, tot de warme zonnestralen van de Ardèche.
Vakantie in Frankrijk... Zon, zee, strand, cultuur en natuurlijk het heerlijke Franse eten! Van Bretagne tot de Provence, van Parijs tot Corsica. Geniet van 'La douce France' op vakantie in Frankrijk!
Reis bijvoorbeeld langs de mooiste en zonnigste plekjes van Frankrijk en reis ook door de tijd. Wat dacht je van Zuid-Frankrijk waar je zich in de middeleeuwen waant bij het prachtige Carcassonne. Ga terug naar de Romeinse tijd in Nîmes en Arles. Of rijd in het spoor van Napoleon langs de mooiste plekjes van Frankrijk.
Ook de oude schilders wisten het al: nergens in Europa zijn de kleuren zo mooi als in de Provence en aan de Côte d’Azur. Treed in de sporen van Van Gogh en ontdek de mooiste lavendelvelden, de schilderachtigste dorpjes en kleurrijkste haventjes.
Waar je ook naar toe gaat in Frankrijk, overal vind je de voortreffelijke Franse keuken en de heerlijke wijnen! Genieten als God doe je nog altijd in Frankrijk! In het land van het goede leven, draait alles om ‘la bouffe’, de maaltijd. De liefde voor Frankrijk, gaat door de maag!
Geld
De munteenheid is de euro. Met de Nederlandse bank- en giropassen kun je bij ruim 34.000 geldautomaten met het Maestrologo geld opnemen en betalen bij ruim 850.000 verkooppunten met dat logo (validatie d.m.v. handtekening). American Express, Diners Club, Visa en Master/Eurocard worden in bijna alle hotels, restaurants, winkels en benzinestations geaccepteerd. Je kunt de plekken herkennen aan het CB-logo.
Winkels
Geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 19.00 uur. Levensmiddelenwinkels zijn ook geopend op zondagochtend. Maandagochtend zijn veel winkels gesloten. Kleinere winkels gaan tussen de middag dicht. De grote supermarkten buiten de centra zijn tot 21.00 of 22.00 uur open.
Postkantoren
Geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Buiten de grote steden tijdens de middagpauze zijn de kantoren vaak gesloten. Postzegels zijn ook te koop bij elke 'Tabac'.
Banken
Geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 t/m 16.00 uur.
Persoonsdocumenten
Geldig paspoort of een geldige Europese of Nederlandse identiteitskaart vereist. Het document moet je in het openbaar steeds bij je hebben.
Rij - en kentekenbewijzen
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is het bromfietscertificaat vereist. Nederlandse motorvoertuigen met een nieuwe kentekenplaat hoeven binnen de EU en Zwitserland niet meer voorzien te zijn van een NL-sticker. Aanhangwagens, caravans en fietsdragers moeten altijd voorzien zijn van de NL-sticker.
Benzinestations
Benzinestations langs de autosnelwegen zijn vaak 24 uur per dag open. Andere benzinestations meestal van 7.00 tot 19.00 of 22.00 uur
Wegenwachthulp
Er is geen georganiseerde wegenwachthulp in Frankrijk. Op autosnelwegen kun je pech melden via de praatpalen bij de snelwegpolitie (CRS). Die schakelt een particuliere garage in die de auto naar een garage sleept. Bij pech buiten de snelwegen bel je het alarmnummer 17, de plaatselijke gendarmerie, en vraag je om een 'dépanneur'. Eventueel kan het ANWB-steunpunt te Lyon (tel. 04 72 17 12 12) behulpzaam zijn bij het vinden van een garage. Voor alle diensten moet worden betaald. De IRK wordt door de meeste bedrijven erkend. Raadpleeg voor vergoedingen op basis van de Reis- en Kredietbrief, de IRK.
Tol
Het grootste deel van autosnelwegen in Frankrijk bestaat uit tolwegen. De uitzonderingen zijn de trajecten in en rond Luxemburg-Nancy (A31), Bordeaux-Bayonne (N10), Vierzon-Brive (A20) en Clermont-Ferrand-Millau (A75).
Taal
Frans
Alarmnummers
Bij calamiteiten 112, bij pech 17
Extra feestdagen
Dag van de Arbeid: 1 mei;
Wapenstilstand 1945: 8 mei;
Nationale feestdag: 14 juli;
Maria-Hemelvaart: 15 augustus;
Allerheiligen: 1 november;
Wapenstilstand 1918: 11 november.