Roadtrip door IJsland

Roadtrip-IJsland-autorondreis.jpg

Maak een roadtrip of autorondreis door IJsland!

IJsland: één van de ruigste bestemmingen in Europa voor een roadtrip. En dat is niet voor niets. Het land is absoluut prachtig en bezit fenomenale natuur. De natuur van IJsland kom je nergens anders op deze manier in Europa tegen. IJsland heeft één bekende autoroute die het hele eiland rondgaat: de Ringweg. Deze is 1332 kilometer lang en brengt je langs alle bezienswaardigheden in IJsland.

Natuurlijk wil je tijdens je rondreis in IJsland absolute vrijheid ervaren. Door je rondreis door IJsland bij Pharos Reizen te boeken, geniet je van alle zekerheid van de ANWB maar wél met de vrijheid van een rondreis. Wij geloven echt dat je het allermeest van de mooiste autoroutes kan genieten in je eigen tempo, met je gevoel van ultieme vrijheid. Liever bij elk dorpje stoppen? Of juist niet? Langs de kust, of juist door het binnenland? Stippel je eigen route uit en ervaar de vrijheid van onze rondreizen! Met de zekerheid van de ANWB.

Reykjavik-autorondreis-IJsland.jpg

10. Reykjavik en the Golden Circle

Jouw roadtrip door IJsland begint natuurlijk in de hoofdstad van IJsland: Reykjavik! Reykjavik is een stad met honderden gekleurde huisjes, een oude haven en creatieve winkeltjes in het centrum. Verwacht er geen grote, commerciële partijen maar juist gezellige, een klein beetje alternatieve winkeltjes. De locals spreken er goed Engels dus stap vooral binnen voor de echte IJslandse sfeer.

Slenter langs de oude haven van Reykjavik voor een uniek kijkje in de geschiedenis van de Vikingen in IJsland en stap het oude marineschip op die aan de kade ligt. En klim vooral de Hallgrímskirkja in, voor een uniek vergezicht over alle gekleurde huisjes. De bekende autoroute The Golden Circle begint in Reykjavik en deze roadtrip volgt verder de Ringweg over het eiland.

9. Þingvellir National Park en Geysir

Volg de Ringweg vanuit Reyjavik en je komt vanzelf bij een bijzonder natuurpark: het Þingvellir National Park. Na het eerste deel van je roadtrip kun je hier uren wandelen, fietsen en genieten van de unieke natuur. Neem zeker een kijkje bij de vele watervallen, lavavelden en de Öxará-rivier. De natuur van IJsland in het Þingvellir National Park zal je in elk opzicht verbazen en inspireren!

Autorondreis door Þingvellir National Park: Geysir

Tussen de verschillende geisers, borrelende modderpoelen en warmwaterbronnen vind je hier de enige echte Geysir. Deze spuwt om de 5 á 8 minuten kokend heet water 20 meter omhoog. Bezoek ook zeker tijdens je roadtrip door IJsland het Þingvallavatn meer. De Silfa kloof ligt hier, een natuurlijke splitsing tussen de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen. De enige plek ter wereld waar je kunt duiken tussen twee continenten. Mocht je duiken niet zo fijn vinden, je kunt er ook tussendoor wandelen.

Fjadrargljufur-kloof.jpg

8. Fjaðrárgljúfur kloof

Zeg je een roadtrip door IJsland, dan zeg je ook Fjaðrárgljúfur. Waarschijnlijk niet, en dat komt vooral omdat de naam onuitspreekbaar is. Maar maak je geen zorgen, want de naam maakt het helemaal goed. Dit is namelijk, zoals ze het noemen ‘de mooiste kloof van IJsland’. De kloof is 100 meter hoog en 2 kilometer lang, je kunt er dus doorheen lopen!

Fjaðrárgljúfur: unieke ervaring tijdens je roadtrip IJsland

Vrij recent is er een mooi pad aangelegd, waar je prima kunt wandelen. De wanden van de kloof bestaan uit ruige, puntige rotsen met veel groen mos. En uit het niets verschijnt er aan het einde van de kloof een prachtige waterval! En dan te bedenken dat deze kloof 2 miljoen jaar geleden is ontstaan door lagen gestold magma. Een must see!

Waterval-Gulfoss.jpg

7. Waterval Gulfoss, Hjálparfoss, Seljalandsfoss

Tijdens je roadtrip door IJsland vind je veel watervallen. De een nog mooier dan de ander. Elke waterval in IJsland heeft een ander verhaal en historie. De meeste watervallen zijn ontstaan uit vulkanische uitbarstingen. Hoewel we tekst tekort komen om elke waterval te omschrijven, lichten we graag onze top 3 uit. Deze bestaat uit de Gulfoss, de Hjálparfoss en de Seljalandsfoss.

Waterval Gulfoss & waterval Hjálparfoss

De Gulfoss is een waterval met meerdere niveaus. Vanuit ruim 11 meter dendert het water een kloof van 20 meter diep in. Waar je ook staat: de waterval zorgt vrijwel altijd voor prachtige regenbogen boven het kletterende water. De Hjálparfoss is ook een bijzondere waterval: hier zie je 2 ‘armen’ die tussen de basaltzuilen door 20 meter naar beneden valt. Magisch om te zien!

Waterval Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss is een van de bekendste watervallen van IJsland die op vele foto's en kalenders wordt afgebeeld. Deze 65 meter hoge waterval in het zuiden van IJsland ligt vlak aan de Ringweg. Bijzonder aan deze waterval is dat je via een pad aan de achterkant kunt lopen, waardoor je het gevoel hebt ‘in’ de waterval te staan! Het is ook de enige waterval die ’s nachts verlicht is.

Skaftafell-Nationaal-Park.jpg

6. Skaftafell Nationaal Park

Bezoek tijdens je roadtrip door IJsland het nationaal park Skaftafell: bijzonder om haar twee gletsjertongen van de gletsjer Vatnajökull. In dit park zijn de vallei Mörsárdalur, de berg Kristinartindar, de waterval Svartifoss en de gletsjer Skaftafellsjökull te zien. Het park is alleen te bewandelen, maar dat is juist het meest bijzonder! Je staat middenin bijzondere natuur!

Svartifoss: must see tijdens je autorondreis

Een populaire bezienswaardigheid is de Svartifoss. Het betekent ’zwarte waterval’. Deze bijzonder fraaie waterval is omgeven door kolommen van zwart basalt, waardoor het deze naam heeft gekregen. Vanaf de ingang van het park, waar ook een bezoekerscentrum te vinden is, is de waterval op ongeveer 1,5 uur bereikbaar.

Schiereiland-Snaefellsnes.jpg

5. Schiereiland Snæfellsnes

Ben je op zoek naar een uniek stukje IJsland tijdens je roadtrip? Neem dan zeker een bezoekje aan het schiereiland Snæfellsnes. Het is IJsland in het klein: zwarte stranden, vulkanen, lavavelden, waterbronnen, kliffen en veel wild life. Het enige verschil is dat dit eiland – in tegenstelling tot sommige andere plekken op IJsland – niet toeristisch is. Je voelt je hier echt alleen op de wereld.

Schiereiland Snæfellsnes: geheimtip voor je autorondreis IJsland

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van het schiereiland Snæfellsnes is het vissersdorpje Arnarstapi. Hier vind je bijzondere basaltformaties met o.a Gatklettur, een natuurlijke boog van basalt. Overigens: als je toch op het eiland bent, is het zeker een aanrader om de vulkaan Snæfellsjökull (1446m) te bekijken. Deze vulkaan is geheel bedekt is door een kleine ijskap.

Gletsjermeer-Jokulsarlon.jpg

4. Gletsjermeer Jökulsárlón

Jökulsárlón is het bekendste en misschien wel mooiste ijsmeer van IJsland. Zeker een aanrader tijdens je roadtrip door IJsland! Het gletsjesmeer is 18m2 en 260 meter diep. Tussen het helderblauwe water drijven grote ijsschotsen. En als je goed kijkt, zie je op sommige van de ijsbrokken een laagje as liggen. Dat komt door de recente vulkaanuitbarstingen in het gebied.

Autorondreis of roadtrip? Gewoon genieten in IJsland

Op een mooie dag zie je niet alleen de ijsschotsen in het water drijven, maar ook zeehonden in de lagoon zwemmen. En kijk gerust verder om je heen: verschillende soorten vogels hebben van deze plek hun visplek gemaakt, omdat er zoveel vis in het water leeft. Het ijsmeer diende trouwens ook als decor voor onder andere Die Another Day en films als Tomb Raider en Batman Begins.

Black-beach-Vik.jpg

3. Zwarte strand in Vik

Zeg je strand, dan zeg je ook helderblauw water, palmbomen en witte stranden. Maar zeg je ook zwarte stranden? Toch niet. En dat terwijl dit strand een plek is waar je zeker moet zijn tijdens je roadtrip door IJsland. Het zwarte strand in het dorpje Vik heeft een zeldzame zeekust met donker basaltzand. Een groot contrast met de traditionele goudgele stranden.

Meer dan alleen een roadtrip? Bezoek 'Black beach' in Vik

Achter het zwarte strand van IJsland bevinden zich de Reynisdrangar. Dit zijn intrigerende rotsformaties die uit de oceaan omhoog steken. Sinds het zwarte strand bekend is, zijn deze rotsen echte symbolen van dit strand geworden. Deze grillige rotsen als donkere silhouetten tegen de blauwe lucht zijn echte symbolen van dit strand geworden.

Natuurreservaat-Dimmuborgir.jpg

2. Natuurreservaat Dimmuborgir

Ben je klaar voor wat spanning tijdens je roadtrip door IJsland? Het natuurreservaat Dimmuborgir ligt in het noorden van IJsland en is bekend door de zeer grillige en grote rotsformaties van vulkanisch gesteente. Deze rotsformaties zijn 3000 jaar geleden ontstaan, bij een grote vulkaanuitbarsting. En als je om je heen kijkt, zie je de geschiedenis leven.

Dimmuborgir: het trollendorp tijdens je roadtrip door IJsland

De naam Dimmuborgir betekent overigens ‘duistere burchten’ en wanneer je hier bent begrijp je waarom: het is een doolhof van kleine, grillige wandelpaden gevormd door de grijsgroene rotsformaties. Het zal je dan ook niet verbazen dat de IJslanders dit dorp vroeger het trollendorp hebben genoemd. IJslanders geloven overigens nog steeds in trollen en elven!

Blue-Lagoon.jpg

1. Blue Lagoon of Mývatn Nature Baths

Zeg je ‘roadtrip door IJsland’, dan zeg je natuurlijk ook de welbekende warmwaterbronnen! Een van de populairste warmwaterbronnen is de Blue Lagoon, dat middenin een actief lavaveld ligt. Het water is afkomstig uit diepe gaten, die zich op wel 2000 meter diepte bevinden. Niet alleen ontspannend, maar ook gezond door de vele mineralen!

Sluit je roadtrip IJsland in stijl af: Blue Lagoon of Mývatn Nature Baths

Ben je op zoek naar een rustiger alternatief tijdens je roadtrip door IJsland? Dan zijn de Mývatn Nature Baths zeker een aanrader. Het is dan wel een stukje verder rijden vanuit Reykjavik, het is er wel rustiger. Je kunt dan ook heerlijk genieten van het mooie uitzicht dat je om je heen hebt. Met zonsondergang is een bezoek aan de Mývatn Nature Baths nóg mooier. IJsland is magisch, in elk opzicht!

Overige tips voor je roadtrip in IJsland:

  • De wegen in IJsland zijn lang en uitgestrekt. Je komt vaak alleen in de grote steden een tankstation tegen, zorg er daarom voor dat je je tank vol hebt voordat je lange autoritten gaat maken.
  • IJsland is prachtig, maar de natuur is onvoorspelbaar. Ondanks dat de zon kan schijnen als de heetste zomer, kan de hemel over 5 minuten open breken. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende eten en drinken bij je hebt. En als het even kan ook een deken (of 2): je weet immers maar nooit.
  • Ga je in de zomer een roadtrip maken? Goede keus, de wegen zijn goed begaanbaar en je hebt de mooiste uitzichten. Je hoeft niet perse een zware auto te huren. Als je in de winter gaat rijden is dit een ander verhaal, dan is een vierwielaandrijving een regelrechte must. Let erop dat je met een gewone auto de F-wegen niet op mag! Dit is niet alleen verboden, maar ook gevaarlijk. De F-wegen zijn alleen begaanbaar voor auto’s met vierwielaandrijving.

Waarom een rondreis bij Pharos Reizen boeken?

Wij geloven echt dat je het allermeest van de mooiste autoroutes kan genieten in je eigen tempo, met je gevoel van ultieme vrijheid. Liever bij elk dorpje stoppen? Of juist niet? Langs de kust, of juist door het binnenland? Stippel je eigen route uit en ervaar de vrijheid van onze rondreizen! 

Of je nu het liefst geniet vanuit je autoraam of juist tijdens je route vaak uitstapt: onze rondreizen bieden je de flexibiliteit die jij nodig hebt. Wij zorgen voor de beste accommodaties en logeeradressen, zodat jij je nergens anders zorgen om hoeft te maken. Geniet van alle verrassende rondreizen, zoals je van ons gewend bent. Met de zekerheid van de ANWB.

 

Onze IJsland vakanties

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven