Tips voor je autovakantie: onderweg met kinderen

autovakantie-tips-voor-onderweg-met-kinderen.jpg

Do's and Don'ts voor je autovakantie: onderweg met kinderen

Hoera, de zomervakantie staat weer voor de deur en dus gaan we weer op autovakantie in Europa met de kinderen! Natuurlijk kan je niet wachten om op de vakantiebestemming aan te komen en de zomervakantie met de kinderen te vieren, maar eerst is er nog de autoreis naar de bestemming toe. We snappen dat een autovakantie met de kinderen stressvol kan zijn, want kinderen reageren nu eenmaal anders op een lange autoreis dan volwassenen. Om de autoreis naar je vakantiebestemming aangenamer te maken voor zowel jou als de kinderen, hebben we de do’s and don’ts voor onderweg tijdens je autovakantie met kinderen voor je op een rijtje gezet. We wensen je alvast een prettige autovakantie!

autovakantie-tips-voor-onderweg-met-de-kids.jpg

#1 DO:

Vooral in de zomer tijdens je autovakantie kan de temperatuur in je auto erg hoog oplopen. Zeker als de auto niet over een airco beschikt, kan het tijdens de autovakantie op de achterbank voor de kinderen erg warm worden. Zorg daarom dat jullie en de kinderen de gehele autovakantie genoeg blijven drinken. Bij voorkeur gewoon water, omdat je van frisdrank nog dorstiger wordt.

Ook kunnen er extra maatregelen genomen worden om je autovakantie tijdens de warme dagen zo aangenaam mogelijk te maken, zoals zonwering op de ramen of een stukje van een raam open. Leg ook een lichtgekleurde handdoek over de autostoelen of kinderzitjes van de kinderen. De handdoek zorgt ervoor dat de autostoelen koeler aanvoelen en het neemt ook het zweet op.

autovakantie-tips-voor-autoreis-met-kinderen.jpg

#2 DON’T:

Laat de kinderen tijdens je autovakantie nooit bij jezelf of een ander familielid op schoot zitten en laat iedereen zijn eigen veiligheidsgordel gebruiken. Het is erg belangrijk dat ieder kind zijn eigen plek heeft in de auto, dus zorg ervoor dat je de auto niet te vol bepakt.

Let er ook op dat kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter de gehele autovakantie in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Kinderen vanaf 1,35 meter en volwassenen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel. Voor sommige EU-landen geldt zelfs de regel dat kinderen die kleiner zijn dan 1,50 meter in een passend en goedgekeurd kinderstoeltje moeten zitten, dus zoek dit goed uit voordat je op autovakantie in Europa gaat.

#3 DO:

Neem onderweg tijdens je autovakantie voldoende stops. Het ideale aan een autovakantie is dat jullie onderweg kunnen pauzeren en stoppen wanneer jullie willen. Dit is vooral heel fijn wanneer jullie in de zomer op autovakantie gaan met de kinderen.

Om de 2 à 3 uur stoppen is een goed uitgangspunt. De pauze kan gebruikt worden om de beentjes te strekken, voor een bezoekje aan het toilet of om even wat te eten. Maar de pauze is vooral fijn voor de kinderen om weer wat van hun energie kwijt te raken voordat de (lange) autoreis verder gaat. Bedenk daarom ook vooral wat bezigheden om te doen tijdens jullie stop. Zorg ervoor dat jullie een bal mee hebben of een springtouw, zodat de kinderen hiermee kunnen spelen. Vaak genoeg zijn er op parkeerplekken zelf ook speeltuinen te vinden.

#4 DON’T:

Laat de kinderen tijdens je autovakantie en autoreis niet teveel snoepen van hun zakje snoep of koolzuurhoudende drankjes. Probeer de snoep af te wisselen met wat gezonds, want de suikers in snoep zorgen voor meer energie.

Natuurlijk is het geen probleem om je kinderen af en toe wat te laten snoepen in de auto, maar teveel kan zorgen voor zure oprispingen en vooral als je kinderen al gevoelig zijn voor wagenziekte is dit niet heel bevorderlijk. Als je weet dat je kind last heeft van wagenziekte en je gaat op autovakantie, zorg dan voor voldoende frisse lucht en stop regelmatig. Ook kunnen er speciale reisziektepillen of acupressuurbandjes gekocht worden.

#5 DO:

Zorg dat de kinderen tijdens de autoreis (en autovakantie) genoeg afleiding hebben. Denk hierbij aan een tablet die kan worden meegenomen om spelletjes op te spelen. Een portable dvd-speler om een filmpje op te kijken, waarmee de kinderen een aantal uren van de autoreis wel zoet zijn.

Of aan andere spelletjes voor onderweg, zoals het oude bekende: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of ‘Ik ga op reis en ik neem mee’. Maar ook zijn er genoeg spellen in omloop waarvan een kleinere reisversie gemaakt is, die ideaal zijn om mee te nemen op autovakantie. En natuurlijk kunnen de kinderen hun favoriete kleurboeken, stripboeken of puzzelboeken meenemen. Vergeet vooral het favoriete knuffeltje van je kinderen niet!

#6 DON’T:

Probeer niet de snelste route tijdens je autovakantie te nemen, maar ga liever voor de bijzondere autoroutes wanneer dit kan. De kinderen stellen natuurlijk meerdere keren onderweg de vraag: ‘Zijn we er al bijna?’, maar juist door af en toe af te wijken van de saaie snelweg en te kiezen voor een route met inspirerend uitzicht, blijven de kinderen ook onderweg geboeid. Vooral als je de kinderen ook nog wat vertelt over de landschappen waar jullie langs rijden.

Combineer dit dan ook met een paar stops onderweg, waarin jullie de mooie plekjes van dichtbij kunnen bekijken. Maar ook om gewoon wat rust te pakken van de autoreis en om bijvoorbeeld te gaan picknicken. Kan je ook gelijk een paar mooie foto’s schieten!

#7 DO:

Vertrek bij een autovakantie naar de zon bij voorkeur vroeg in de ochtend, zo vermijd je voor het grootste gedeelte het rijden in de felle zon. Denk bijvoorbeeld aan autovakanties naar landen in Zuid-Europa, zoals Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië. Maar ook in Slovenië, Roemenië en Kroatië kan het in de zomer tijdens je autovakantie erg warm worden overweg.

Als ’s nachts vertrekken de voorkeur heeft kan het ook. Dan kunnen de kinderen achterin rustig gaan slapen. ’s Nachts rijden werkt vooral goed voor kinderen die last hebben van wagenziekte, de kans op misselijkheid wordt belemmert doordat de kinderen minder ‘te zien’ hebben en er dus minder visuele prikkels zijn.

#8 DON’T:

Zorg er vooral voor dat de lange autoreis niet te gehaast wordt. Probeer te ontspannen en je niet te druk te maken dat jullie iets later dan gepland aankomen op jullie vakantiebestemming. Zo erg is dat nog niet!

Wanneer je op autovakantie gaat samen met kinderen weet je dat je de autoreis er langer over zal doen dan gepland. Probeer zoveel mogelijk te genieten van de tijd samen, door onderweg lekker samen mee te zingen met de muziek of van een gezellige picknick onderweg. Door van je autovakantie al een belevenis te maken, begint je zomervakantie met de kinderen al een stuk leuker!