5 bijzondere dieren in Noord-Europa

5x wildlife in Scandinavië

Alleen op safari in Afrika? Natuurlijk niet! In heel Europa kan je op zoek naar wilde dieren! Zo begroeten berberaapjes je in Gibraltar en spot je de elegante flamingo in Frankrijk. In Scandinavië kan je naast kamperen, kanoën, vissen en ander avontuur ook veel wildlife spotten. Van kwetterende papegaaiduikers tot schattige zeehonden en walvissen. Wist je dat er ijsberen leven in Noorwegen? Stel je voor dat je een dinotand vindt langs de kust van Denemarken! Ben je benieuwd welke dieren je kunt tegenkomen in Noord-Europa? We gaan op zoek naar wildlife in Scandinavië! 

Wildlife in Noord-Europa: de lynx

Vroeger kwam de lynx voor in heel Europa, dus ook in Nederland! Maar doordat grote delen van de bossen in Europa zijn gekapt, zijn de populaties veel kleiner geworden. Gelukkig komen ze in Noord-Europa nog wel voor! In Finland wordt de katachtige zelfs beschermd, waarmee ze zo’n 2800 exemplaren vertegenwoordigen.

Je herkent de lynx aan zijn stompe staart, geelrode vacht met vlekjes en pluimpjes op zijn oren. Deze pluimpjes gebruikt hij om goed te horen, zodat hij precies weet waar zijn prooi te vinden is. Hierdoor is de kans dat je ze in het oog krijgt wel erg klein, ze laten zich zelden zien buiten de bescherming van hun leefgebied. Wil je een goede indruk krijgen van dit prachtige wilde dier in Scandinavië? Dan is het Langedrag Natuurpark in Noorwegen een goede plek!  

De papegaaiduiker in Scandinavië

Wist je dat IJsland meer papegaaiduikers telt dan mensen? Ongeveer 60% van de wereldwijde populatie is te vinden langs de kust van dit eiland in Scandinavië. Met zijn zwart-witte verenkleed en grote felgekleurde snavel is de papegaaiduiker eenvoudig te herkennen tussen andere zeevogels. Door hun uiterlijk worden ze ook wel eens bestempeld als de ‘vliegende clowns’! Ze dobberen het grootste deel van hun leven op de golven en komen alleen om te broeden aan land. Dit doen ze bovenop kliffen in kleine holen, waar ze hun ei in leggen. De kans dat je een jonge papegaaiduiker ziet is dan ook zeer klein! Ze verlaten hun veilige hol alleen ’s nachts om terug naar zee te gaan.

In Noord-Europa spot je ze het beste in IJsland, maar ook diverse plekken langs de Noorse kustlijn worden opgevrolijkt door deze kwetterende clowntjes! 

Bruine beren in Europa?

Ben jij net zo gek op zoete honing als Winnie the Pooh? De Europese bruine beer houdt ook van deze lekkernij! Deze wilde dieren leven dichterbij dan je denkt. De bruine beer bezet een groot deel van Scandinavië: Zweden, Noorwegen én Finland! Hierdoor is de beer zelfs het symbool geworden van deze landen in Noord-Europa. 

Bruine beren hebben een ontzettend goed geheugen, waardoor ze in het wild feilloos plekken terug kunnen vinden waar ze vorige keer eten vonden. Een gids kan je dus gemakkelijk aanwijzen waar een bruine beer zich zou kunnen laten zien. Relatief veel kans maak je zo’n 50 tot 100 km boven Orsa in Zweden. In Orsa zelf is het berenpark een populaire bezienswaardigheid. Hier zie je de beesten niet echt in het wild, maar krijg je wel een indruk van hoe de beren in hun natuurlijke omgeving leven. Ben je benieuwd? Bekijk onze rondreis ‘Zweden in een notendop’ en oordeel zelf! 

Wilde dieren in Scandinavië: de veelvraat

Zoals zijn naam misschien al zegt, is de veelvraat absoluut niet kieskeurig als het om eten gaat. Hij eet knaagdiertjes, vogels, eieren, planten en vruchten. Alles wat hij pakken kan, als het zo uitkomt zelfs een vos, hert of rendier!

Nog nooit van een veelvraat gehoord? Stel je dan een soort otter voor. Of een wat kleinere beer. Hoewel het diertje niet zo groot is, is het wél een effectieve jager. Desondanks is de veelvraat in Europa bijna uitgestorven. Slechts in Midden- en Noord-Scandinavië komt het dier nog voor. Wil je zelf op zoek naar deze wilde dieren? In natuurreservaten in Finland zijn ze nog relatief vaak te vinden. Heb jij je verrekijker al bij de hand?

De eland: écht wildlife in Noord-Europa!

Een van de grootste dieren in Scandinavië is de eland, die veel voorkomt in dit gebied. Ondanks dat deze ‘Koning van het Woud’ veel voorkomt in Finland, Noorwegen en Zweden laten ze zichzelf niet vaak zien. Zoals hun bijnaam al doet vermoeden, heb je in de buurt van bossen de grootste kans om er een te signaleren. Is er een meer in de buurt? Dan wordt de kans gelukkig wel wat groter. Op diverse plekken in Noord-Europa kan je op elandsafari samen met een gids. 

Ook op eigen houtje kan je deze ‘koningen’ tegenkomen. Maar pas op! Soms steken ze zelf de weg over! Wil je de kans hebben om ze te zien? Bekijk dan onze rondreis ‘Scandinavië in een notendop’. Zorg je dat de batterij van je camera goed opgeladen is om een plaatje te schieten van dit wildlife?

Rondreizen met wildlife in Scandinavië

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven