top 5 mooiste kastelen in Europa

Neuschwanstein-kasteel-Duitsland.jpg

Sprookjesachtige en bijzondere kastelen in Europa

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is het mooiste van het land? Eigenlijk kunnen we niet kiezen, want Europa heeft zóveel bijzondere kastelen! Van historisch tot ijzingwekkend en van spookkastelen tot sprookjesachtig: hier lees je onze top 5 bijzondere kastelen in Europa!

Kasteel-Penthurst-Place.jpg

5. Penshurst Place, Engeland

Tuinen en kastelen: het is een combinatie die veel gezien wordt. Toch kom je niet vaak de combinatie zó goed bij elkaar passend tegen als bij Penshurst Place in de Engelse regio Kent. Kent is het oudste graafschap van Engeland, er staan dus een heleboel prachtige burchten en kastelen.

Het Penshurst Place is eigenlijk een paleis, met schilderachtige tuinen van ongeveer 4,5 hectare groot. Wandel door de rechthoekige tuinkamers, met ieder verborgen ingangen en paden. Elke tuinkamer bestaat uit een andere stijl. Zo wandel je door een Italiaanse rozentuin, een appelboomgaard en een tuin waar de Engelse vlag in bloemvorm is uitgevoerd.

Het kasteel van Penshurst
Het totaalplaatje van de prachtige tuinen met het historische paleis maken deze plek sprookjesachtig. Hoewel de tuinen fenomenaal zijn en heerlijk voor een (na)zomerse picknick, is het ook zeker de moeite om het paleis van binnen te bewonderen. Het stamt uit de 14e eeuw en verkeert nog steeds in goede staat. Binnen vind je talloze tapijten, schilderijen en meubels uit de verschillende periodes die het huis in de afgelopen 600 jaar heeft gekend.

Praagse-burcht-Tsjechie.jpg

4. Praagse burcht, Tsjechië

Als wij ‘het grootste kasteelcomplex van de wereld’ zeggen, weet jij dat we dan de Praagse burcht bedoelen? De Praagse burcht (Pražský Hrad) is eigenlijk geen burcht, maar een verzameling van kerken, paleizen, musea, torens en tuinen en behoort in zijn geheel tot de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Binnen de muren van het 7,5 hectare grote complex, vind je populaire trekpleisters als de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en het Koninklijk Paleis. Maar natuurlijk zijn dat niet de enige prachtige bezienswaardigheden. De Praagse burcht heeft ook hele fraaie tuinen, waar je zeker even doorheen moet lopen als je er bent. Of de wisseling van de wacht voor de hoofdingang, waar tegenwoordig de Tsjechische regering zetelt.

Historische burchten in Praag
Het burchtcomplex Praag is eigenlijk te groot om in een dag te bekijken. Het is een van de hoogtepunten voor toeristen, dus plan vooraf goed welke bezienswaardigheden binnen de Praagse burcht je wilt bezoeken.

Kasteel-Dracula-Bran.jpg

3. Kasteel Bran, Roemenië

Bezoek jij graag kastelen en burchten met een spannend verleden? Neem dan zeker een kijkje in het kasteel Bran in Roemenië, ongetwijfeld het oudste en bekendste van Roemenië. Veel mensen geloven dat dit kasteel inspiratie is geweest voor het onderkomen van Dracula, uit de roman geschreven door Bram Stoker. Wij kunnen ons daar wel een voorstelling van maken: het kasteel laat een ijzingwekkende indruk achter met zijn rode torens en massieve rotswanden.   

Binnen in het kasteel van Graaf Dracula
Het kasteel is van binnen net zo prachtig als van de buitenkant, al is er binnen weinig meer over van het ijzingwekkende aanzicht. Het 'stulpje' telt 57 kamers en deze zijn inmiddels omgetoverd tot een museum, waarin je meer te weten komt over het koningshuis van de 14e tot 19e eeuw. 

Kasteel-Gravensteen-Gent.jpg

2. Kasteel Gravensteen, België

In het centrum van het romantische en historische centrum van het Belgische Gent staat een kasteel waar het in de middeleeuwen zeker geen fijne plek was. In 1180 liet Graaf Filips deze burcht bouwen. Hij wilde dat het macht uitstraalde, dus het kreeg maar liefst 24 halfronde torens en een 30 meter hoge donjon.

Hoewel het kasteel tot de 14e eeuw de verblijfplaats was van de graven van Vlaanderen, bood het niet echt comfort. Daarom verlieten de graven de burcht. Na hun vertrek kreeg het kasteel diverse functies, van beruchte gevangenis tot gerechtsgebouw. En van katoenspinnerij tot rijp voor de sloop. Gelukkig is dat laatste nooit doorgegaan.

Musea in Gravensteen
In kasteel Gravensteen zijn twee musea ondergebracht: het gerechtsmuseum en het wapenmuseum. Een gezellige plek moet het zeker niet zijn geweest in de middeleeuwen, gezien de collecties knotsen, hamers, bijlen, dolken en zwaarden. In het gerechtsmuseum zie je hoe verdachten vroeger tot een betekenis werden gedwongen, met duimschroeven, halsbanden en pijnbanken.

Kasteel-neuschwanstein.jpg

1. Kasteel Neuschwanstein, Duitsland

Misschien wel het bekendste kasteel van Europa: Slot Neuschwanstein in het Duitse Beieren. Het is een redelijk ‘jong’ kasteel, het werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. Deze koning werd ook wel ‘de sprookjeskoning’ genoemd. Toen zijn vader plotseling overleed, werd de toen 18-jarige Ludwig ineens koning. Onervaren en verdwaald in sprookjes, legenden en sagen liet hij het middeleeuwse ridderslot in 1869 bouwen. 

Het kasteel van Disney
Denk je dat je het kasteel ergens van herkent? Dat kan kloppen! Bij het zien van dit kasteel, raak je eigenlijk direct in de sprookjessferen. Dat dacht Walt Disney ook toen hij Slot Neuschwanstein bezocht voordat de bouw van zijn eerste themapark begon. Je vindt veel kenmerken van dit slot terug in het kasteel van Doornroosje in het Amerikaanse Disneyland.

Onze kasteeltips

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven