De mooiste eilanden van Europa

mooiste-eilanden-europa.jpg

De mooiste vakantie eilanden van Europa

Europa heeft zoveel mooie eilanden! Heb je weleens aan magisch IJsland gedacht? Of aan middeleeuws Krk aan de Kroatische kust? Het Duitse Rügen met stijlvolle architectuur? Europa heeft niet alleen prachtige eilanden, maar heeft er ook veel! Griekenland heeft er ongeveer 6.000, Kroatië ‘slechts’ 1200 en de eilandenarchipel van Stockholm telt een slordige 30.000 eilanden! Veel te veel om deze natuurlijk één voor één uit te lichten. Daarom: de top 5 mooiste vakantie eilanden van Europa! Laat je inspireren voor wanneer we weer mogen, dan houden we het nu even bij dromen.

Rugen-Duitsland-vakantie-eiland.jpg

5. Rügen - Duitsland

Wist je dat Duitsland ook een vakantie eiland heeft? Het eiland Rügen is een schiereiland in de Oostzee, gelegen in Noord-Duitsland. De ‘toegangspoort’ tot het eiland is een hangbrug in de hanzestad Stralsund. Rügen is een eiland dat bekend staat om haar enorme kuststrook met majestueuze witte krijtrotsen, kilometers lange zandstranden en liefelijke heuvellandschappen. Zet het vakantie eiland Rügen dus vooral op je bucketlist! 

Op het Duitse eiland vind je twee nationale parken: Jasmund in het noordoosten en het Boddenlandschaft in het westen. Het Jasmund national park is het kleinste nationale park van Duitsland. Het telt een oppervlakte van 30 km2 waarbij ook de populairste bezienswaardigheid van Rügen te vinden is: de Köngsstuhl. Deze legendarische krijtrots heeft echt een adembenemend uitzicht over de Oostzee!

Ga op rondreis door Duitsland en ontdek het prachtige schiereiland Rügen. Bekijk hier onze rondreizen in Duitsland.
Bucketlist-vakantie-eiland-Sicilie.jpg

4. Sicilië

Sicilië, het Italiaanse vakantie eiland in de Middellandse Zee ten zuiden van het vasteland mag zeker niet ontbreken op je bucketlist! Hou je van zon? Check! Ben je meer van de natuur? Nog een keer check! Liever cultuur? Je voelt het al aankomen: check! Het wordt bijna voorspelbaar, maar zelfs fijnproevers zitten op dit eiland goed. En ook waterliefhebbers kunnen hun energie op Sicilië goed kwijt. Wat ons betreft zeker één van de mooiste vakantie eilanden van Europa!

Sicilië is ongeveer even groot als België en er wonen ongeveer 5 miljoen mensen. Hoewel dat veel lijkt, valt dat in het niet met het aantal ongerepte plekjes die je tegenkomt op dit mooie vakantie eiland. Neem nu de groene oerwouden, die je in het noorden vindt: prachtig! Of de heuvels in het westen en noorden: adembenemend. En wist je trouwens dat er plekken zijn op Sicilië waar het buitengewoon aangenaam ruikt? Het staat er namelijk vol met eucalyptus,- citroen- en sinaasappelbomen.

Kan je niet wachten om te vertrekken naar het prachtige Sicilië? Bekijk dan hier onze rondreizen. 

3. IJsland

Geisers, gletsjers, vulkanen, vrolijk kwetterende papegaaiduikers, gletsjermeren vol ijsschotsen en smeulende lavavelden: welkom op IJsland! Het vakantie eiland waarvan je elke gemaakte foto het liefst op posterformaat aan je muur wil hangen. Zeg je IJsland, dan zeg je óók stomende zwavelbaden, vulkanische landschappen en unieke wilde dieren. Heb je weleens walvissen in het wild gezien? Je vindt ze op IJsland! Papegaaiduikers? In overvloed! Dolfijnen? Niet alleen in de mediterrane landen, maar ook in het water rond IJsland. IJsland is zonder twijfel één van de mooiste eilanden van Europa.

IJsland behoort echt thuis op je bucketlist! Dit bijzondere vakantie eiland heeft een aantal van moeder natuur’s mooiste wonderen. Het noorderlicht bijvoorbeeld, is goed te zien op IJsland in de winter. In de zomer is het noorderlicht niet te zien, maar wel de middernachtzon: zeker net zo mooi en bijzonder. In deze periode (grofweg tussen juni en juli), gaat de zon niet onder. Het kan tot wel 24 uur per dag licht blijven. Een bijzondere tijd om wildlife te spotten op het eiland!

De hoofdstad Reykjavik is een jonge, authentieke stad. Hier zal je geen grote, commerciële ketens tegenkomen. Daarom is elke winkel en café uniek in Reykjavik. Duik een lokale kroeg in en maak contact met de locals. IJslanders zijn hele gastvrije eilanders! In bijna elk restaurant in de stad proef je vis zoals je hem niet eerder hebt gegeten: direct uit de zee en vers bereid! Zeker langs de oude haven van Reykjavik vind je authentieke restaurants. Maar uiteraard is je bezoek aan dit bijzondere vakantie eiland niet compleet zonder een duik te hebben genomen in de steeds populairder wordende warmwaterbronnen. Blue Lagoon is daar veruit de bekendste van, maar laat je daar niet alleen door leiden. Er zijn namelijk genoeg andere fantastische warmwaterbronnen, bijvoorbeeld de Myvatn Nature Baths, Grettislaug, Drangsnes of Hellulaug.

Aanschouw de indrukwekkende geisers, gletsjers en vulkanen tijdens een rondreis in IJsland

Krk-vakantie-eiland-Kroatie.jpg

2. Krk - Kroatië

Krk is met recht een paradijselijk vakantie eiland, waarvan de naam altijd wat vragen overlaat. Want hoe spreek je het uit? De Kroaten spreken het uit zoals ‘kurk’, maar noemen het eiland eigenlijk altijd ‘het gouden eiland’. Niet zozeer omdat er goud in de bodem zit, maar omwille van de culturele en natuurlijke rijkdommen van het eiland. Krk ligt in de Baai van Kvarner, ten oosten van Istrië en is het één na grootste eiland in de Adriatische Zee, verbonden door middel van een brug met het vasteland: de Krčki Most.

Krk is zo’n vakantie eiland dat je ziet op jaloersmakende foto’s: mediterraan blauwe meren, parelmoer witte stranden en vele baaien. De kustlijn van het eiland is prachtig. In de verte zie je de eilanden als Cres, Mali Losinj en Rab aan de horizon verschijnen. Op Krk zelf zijn kustplaatsjes als Vrbnik, Baška, Punat, Malinska en Omišalj een aanrader. Ook de grot Biserujka mag je eigenlijk niet overslaan. Het eiland is in het zuidoosten bergachtig: kaal, grijs met een grijswitte kleur als gevolg van de sterke noordenwind. Het noordwesten daarentegen is erg groen en weelderig en heeft smalle binnenwegen die langs olijfbomen en wijngaarden slingeren. In de kustplaats Vbrnik kom je een unieke wijngaard tegen. Hier wordt de Zlatina verbouwd: een druif die je nergens anders tegenkomt en waaruit de Zlatina-wijn wordt gemaakt. Een delicate wijn die zwoele zomeravonden nog fijner maakt.

Door de Kroaten ‘het gouden eiland’ genoemd en dat heeft alles te maken met de culturele en natuurlijke schatten. Neem bijvoorbeeld de middeleeuwse St. Maria Hemelvaart-kathedraal. De kerk valt je waarschijnlijk direct op vanwege de roze toren. Maar ook de Romeinse stadmuren uit de 2e eeuw voor Christus zijn er nog te vinden. De oudste verdedigingstorens van het eiland komen uit de 12e eeuw. Daarmee is Krk niet alleen één van de mooiste vakantie eilanden van Europa, maar ook één van de meest historische. En verdient het zeker een plekje op je vakantie bucketlist!

Ontdek het paradijselijke vakantieland. Bekijk hier alle rondreizen naar Kroatië. 

1. De Lofoten - Noorwegen

Je hebt er vast weleens van gehoord: de Lofoten. Meerdere keren uitgeroepen tot de mooiste vakantiebestemming ter wereld en daar zijn we het helemaal mee eens! De Lofoten zijn een eilandengroep in Noorwegen, zo’n 300 km boven de poolcirkel. Een bezoekje aan een van de vakantie eilanden is echt onvergetelijk. Alleen al de bootreis met de authentieke Hurtigruten-postboot wordt ‘de mooiste bootreis van de wereld genoemd’. Strakblauwe meren, afgewisseld met ruige bergen en veel, heel veel groen!

Eigenlijk zijn de Lofoten met geen pen te beschrijven. De natuur op deze eilanden is zó mooi, dat geen enkel woord de schoonheid kan omschrijven. Wij adviseren je om de Lofoten bovenaan je bucketlist te zetten! De Lofoten zijn het best te typeren als imposante bergen, diepe fjorden, en afgelegen karakteristieke vissersdorpjes. Ook de bekende ‘rorbuer’ vind je hier: de rode, houten vissershuizen op palen. Pak je kajak en vaar van eiland naar eiland. Of werp je hengel uit en laat je verrassen door de vangst van je leven. Hoor de zeevogelkolonies van ver en bewonder de zwevende zeearenden boven de steile kliffen en wateren. Fenomenale natuur op de Lofoten-eilanden staat op je te wachten!

Het landschap van de Lofoten is echt van een schoonheid die dichtbij magie komt. Je zou bijna zeggen dat de laatste echte wildernis van Europa zich hier bevindt. De grootste vakantie eilanden van de Lofoten zijn Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøy en Moskenesøy. Ze worden gescheiden van het vasteland door de zee van het Vestfjorden en verbonden met bruggen en tunnels. Ook de weg naar deze eilanden toe behoort tot één van onze favorieten: via de E10 rijd je over een slingerende weg die je daadwerkelijk alle uithoeken van de eilanden laat bewonderen. 

Wil jij de Lofoten van je bucketlist strepen? Bekijk dan hier onze rondreizen in Noorwegen.