Corsica: prachtig eiland van Europa

vakantie-corsica.jpg

5 x Corsica: prachtig eiland van Europa

Corsica: misschien wel het mooiste eiland van Europa. En dat zijn zeker niet alleen onze woorden. Als de oude Grieken ergens verstand van hadden, dan was het wel schoonheid. Niet voor niets noemden ze hun eiland dan ook ‘Kallisté’: ‘de allermooiste’. De Fransen en Corsicanen spreken overigens zelf van ‘Ile de Beaute’, wat ‘het eiland van schoonheid’ betekent. En we geven de Fransen helemaal gelijk, want wat is dit een mooi eiland! Misschien wel het mooiste eiland van Europa. Daarom onze top 5 bijzondere ervaringen op Corsica.

Wat zijn de 5 meest bijzondere ervaringen op Corsica?

  1. Bastia
  2. Scandola
  3. Bonifacio
  4. Natuur
  5. Ajaccio

5. Hoofdstad van Corsica: Ajaccio

Ajaccio, hoofdstad van CorsicaHet is misschien wel de bekendste Fransman uit de geschiedenis en tevens Corsicaan: Napoleon Bonaparte. Geboren in 1769 toen Corsica nog maar een jaar in het bezit was van Frankrijk. In zijn geboortestad en tevens de hoofdstad van Corsica vind je talloze herinneringen aan de keizer. Zijn geboortehuis (Maison Bonaparte) is een museum, er staat een imposant standbeeld van hem bij op het Place d’Austerlitz en in de belangrijkste straat (Cours Napoléon) vind je allerlei bezienswaardigheden die herinneren aan de onvergetelijke keizer.

Golfe de Porte
Maar staar je niet blind op deze toeristische bezienswaardigheden! Ajaccio is zoveel meer dan alleen de herinnering aan Napoleon Bonaparte. In de omgeving van Ajaccio vind je prachtige natuur. Tussen Ajaccio en Calvi vind je Golfe de Porte, waar je de mooiste kust van het eiland vindt met imponerende rotsen. Of beklim de berg Monte Rotonde, die met haar 2622 meter een absolute uitdaging is. Wist je dat Corsica ook wel ‘Frankrijk in het klein’ wordt genoemd?

4. Natuur op Corsica

Corsica, prachtige en wisselende natuurCorsica ligt net ten noorden van het Italiaanse Sardinië. Het Franse eiland is in feite niet meer dan een enorm rotsblok dat uit de Middellandse Zee omhoog steekt. Maar met 8680 vierkante kilometer is het wel flink groter dan Gelderland en Overijssel samen. Mocht je je afvragen wat je nu op zo’n eiland kunt: eigenlijk alles. Of eigenlijk alles wat met de prachtige natuur en cultuur te maken heeft. Je kunt ook een mooie rondreis op Corsica maken!

Veelzijdig Corisca
Zo vind je op Corsica bijvoorbeeld resten van Romeinse en Griekse nederzettingen, eeuwenoude historische kerken, middeleeuwse dorpen maar ook prachtig hoge bergen met eeuwige sneeuw en bergpassen die over kale toppen slingeren. Ook diepe kloven, waarin woeste bergriviertjes richting de zee stromen en rotsachtige baaien met rustige zandstranden vind je op Corsica. Er zijn maar weinig eilanden in Europa zó veelzijdig.

Zandstranden en rotsformaties
Het meest opvallende aan Corsica is de wisselende natuur. Op dit relatief kleine eiland kom je diverse natuurspektakels op een klein oppervlakte tegen: van prachtige zandstranden, grillige rotsformaties tot historisch erfgoed. En van dolfijnen springend vanuit het golvende water rond de boot, tot slapen onder een heldere sterrenhemel: Corsica heeft het allemaal.

3. Bonifacio: parel in de Middellandse Zee

Bonifacio, mooie stad op het Franse eiland Corsica.Bonifacio: misschien wel de meest bekoorlijke stad van Corsica. Bonifacio is gelegen op een 80 meter hoge massieve rots boven zee. Natuurlijk erg bijzonder, maar ook de stad zelf is adembenemend. Zowel met een rondreis, autovakantie en fly-drive zie je het mooiste van Corsica. 

Bonifacio is een oude stad, met historische vestingmuren waar je zelfs nog een stukje op kunt lopen voor fenomenaal uitzicht. Juist deze stadsmuren zorgen ervoor dat de stad een uniek karakter heeft. En wat dacht je van de loodrechte rotswanden van kalksteen? Nog zo’n pareltje. Natuurlijk is Bonifacio perfect voor natuurliefhebbers, maar ook cultuurliefhebbers kunnen hier goed terecht.

Oude haven van Bonifacio
Eigenlijk begint een bezoek aan Bonifacio altijd bij de oude haven die schilderachtig mooi is! Met goed weer kun je vanaf deze plek zelfs het Italiaanse Sardinië zien liggen. De oude haven van Bonifacio is overigens erg gezellig, slenter door de oude straten en bewonder je over de vele horecagelegenheden en souvenirwinkeltjes.

Bonifacio Citadel
Vergeet ook zeker bij een bezoek aan Bonifacio niet de citadel te bezoeken, deze citadel staat bekend als de oudste van Corsica. Het uitzicht wat je bovenop de citadel hebt, wordt door sommigen ook wel het allermooiste uitzicht op de Middellandse Zee genoemd. En dat op - zoals ze zeggen - het mooiste eiland van Europa, wat wil je nog meer?

2. Natuurpark Scandola op Corsica

Natuurpark Scandola op Corsica, de mooiste plek op het eilandHet Scandola-reservaat op Corsica: het mooiste natuurpark op het eiland volgens velen. Het schiereiland ligt aan de kust en is alleen te bereiken per boottocht. En als je dacht dat dat een simpel, praktisch boottochtje zou zijn, heb je het mis. Onderweg op de boot kom je namelijk allerlei hoogte- en dieptepunten tegen, zowel letterlijk als figuurlijk. Bizarre rotsformaties die verdwijnen in het diepe heldere water, prachtige kliffen die schitteren aan de strakblauwe hemel en bijzondere grotten. Aan het wateroppervlak wordt je verrast door het natuurschoon van dolfijnen, arenden en aalscholvers. Terwijl onder het wateroppervlak de sponzen, zeeanemonen en koralen een prachtige kleurexplosie geven.

UNESCO-werelderfgoedlijst van Corsica
Het Scandola-reservaat op Corsica staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is daarmee beschermd. Het is een schiereiland van 9,2 vierkante kilometer groot en er is een enorme diversiteit aan flora en fauna. Van zeldzame vogels tot verschillende plantensoorten. Daarnaast worden er ook nog eens 450 soorten algen en 125 vissoorten bij dit schiereiland beschermd. En hoewel het er prachtig is, willen ze dit ook graag behouden. Er gelden dus strenge regels. Je mag er niet vissen bijvoorbeeld en geen eigen flora en fauna meenemen. Dit kan de lokale natuur beschadigen. 

1. Bastia: Corsicaanse schoonheid

Bastia, parel op Corsica voor vakantie met veel strandEen stukje onontdekte schoonheid op Corsica? Zeker weten! Het stadje Bastia mag absoluut niet ontbreken op je to do-lijstje voor Corsica. Bastia staat namelijk bekend om zijn stijlvolle architectuur, regionale wijnen en de grootste haven van Corsica. Wederom heb je hier ook weer een prachtig uitzicht over de het berglandschap. En voor wat ontspanning zijn de zandstranden ook niet ver weg. Wat wordt jouw ideale vakantie op Corsica? Lekker luieren aan het strand, historie proeven op het eiland of laat je je liever onderdompelen in de lokale lekkernijen?

Lekkernijen op Corsica
Breng een bezoek aan de lokale markt op de Place du Marché, bezoek de oude haven van Bastia (Vieux Port) of laat je verrassen door de schoonheid van Chapelle St. Roch. En vergeet zeker niet ondertussen te genieten van typisch Corsicaanse lekkernijen: everzwijn met een glas kastanjebier bijvoorbeeld. Of een taart van brocciu-kaas. Heerlijk!

'De vinger van Corsica'
Buiten het eiland Bastia is er nog veel meer moois te ontdekken in de streek. Bezoek zeker ‘de vinger van Corsica’. Dit is een schiereiland boven Corsica en is een heel mooi, ruig stukje van het eiland, van oudsher geliefd bij smokkelaars. Je vindt er ook leuke dorpjes, zoals Erbalunga. Geniet je hier van een lunch met uitzicht op zee?

Onze tips op Corsica

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven