5 redenen voor een vakantie in Lapland

vakantie-lapland.jpg

5 redenen voor een vakantie in magisch Lapland

Lapland is één grote wildernis: de natuur is er overweldigend en de stilte oorverdovend. Je kent Lapland waarschijnlijk van de vele foto’s en verhalen van huskysafari’s, sneeuwscootertochten, skitochten en het noorderlicht. Hoe zeer je daardoor ook denkt dat je je bontmuts nodig hebt in Noord-Scandinavië, Lapland is zowel prachtig voor een vakantie in de zomer als in de winter. In de zomer vind je er de midzomernachtzon, terwijl je er in de winter grote kans hebt op het mystieke noorderlicht. We nemen je graag mee op trektocht door het magische Lapland.

Wat-is-Lapland.jpg

5. Lapland: waar ligt dat eigenlijk?

Laten we eerst een verwarring uit de weg gaan: Lapland is geen land, maar een regio. Dat maakt het ook lastig precies aan te wijzen waar Lapland ligt. Van oudsher wordt het gebied waar rendieren leven Lapland genoemd. Lapland wordt nu doorgaans gezien als de Noordelijkste regio’s in Finland, Zweden, Noorwegen en zelfs een stukje in Rusland.

Tegenwoordig is dat grofweg alles van Noord-Scandinavië, waarbij het zwaartepunt in Finland ligt. Dat is ook deels aan te wijzen omdat de Finse provincie Lappi vrij vertaald Lapland betekent. En hoewel de bewoners van Lapland geen eigen grond hebben, hebben ze daarentegen wél een eigen taal. Compleet onbegrijpelijk voor buitenstaanders, al spreekt hun gastvrijheid boekdelen. Beleef deze unieke beleving tijdens je vakantie in Lapland!

Sami-lapland-vakantie.jpg

4. Traditionele bewoners van Lapland: de Sami

De traditionele bewoners van Lapland worden de Sami of Saami genoemd. Een deel van deze bewoners leeft nog via oude tradities: ze wonen in tenten en vervoeren zich door middel van rendieren. De Sami hebben echt een eigen cultuur, waarbij er veel overeenkomsten zijn met die van de indianen of Inuit in Noord-Amerika.

De Sami hebben een eigen vlag, volkslied en zelfs een eigen parlement. Hoewel de bewoners van Lapland van oorsprong met hun rendieren op pad gingen en daarom niet veel waarde hechtte aan landgrenzen, hebben ze geen eigen land maar bevinden ze zich in heel Lapland. Neem tijdens je vakantie in Lapland zeker eens een bezoekje aan het Sami-museum (te vinden in Karasjok - Noorwegen).

Natuur-Lapland.jpg

3. Natuur in Lapland

Lapland is een uitgestrekt, bergachtig gebied met veel bossen en nog veel meer meren. Veel mensen denken dat Lapland alleen geschikt is voor winterliefhebbers, die het liefst in metersdikke sneeuw vertoeven. Maar niets in minder waar: in de zomer is Lapland óók prachtig voor een vakantie.

Zonnestralen kristalliseren over de groenblauwe meren, walvissen groeten je vanaf het wateroppervlakte en beeldschone nationale parken geven je het ultieme gevoel van vrijheid. Daardoor is Lapland in de zomer een ideale bestemming voor wandelaars. Maar juist omdat Lapland zo’n wild karakter heeft, kun je er nog veel meer! Wat dacht je van kanoën, kajakken, fietsen en raften. Natuurlijk is Lapland ook geschikt voor een goed boek. Want nergens anders in Europa vind je zo’n oorverdovende stilte!

Midzomernacht-lapland-zomer.jpg

2. Middernachtzon in Lapland

De middernachtzon maakt de zomerdagen in Lapland eindeloos. In deze periode, die grofweg van 6 juni tot 6 juli duurt, gaat de zon eigenlijk niet onder in Lapland. Het blijft tot wel 24 uur per dag licht. De laagstaande zon in de avonduren zet het Laplandse landschap telkens weer in een andere gloed. En als je er toch je vakantie viert: kom de midzomernacht vieren!

De midzomernacht is de nacht van de zonnewende, de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is. Elk jaar worden in deze nachten grote feesten gevierd, een meer typische traditie dan deze is er bijna niet. Zing de ‘Små grodorna’ rond de meiboom, dans rond het vreugdevuur, speel gitaarmuziek onder de in kleuren bedekte hemel of beleef de midzomernachtzon vanaf het glinsterende meer.

Lapland-Noorderlicht.jpg

1. Ultiem Lapland: het noorderlicht!

Ben je een echte winterliefhebber? Kom naar Lapland! Meters dikke sneeuw en het maagdelijk witte landschap maken van Lapland het ultieme winterwonderland. De doordringende kou laat je neus prikkelen, de geur van knisperend houtvuur en de overweldigende warmte van de sauna’s laten je weer opleven. Bijna niets is lekkerder na een koude skitocht. Er is maar één ding beter tijdens je vakantie in Lapland: het noorderlicht!

Weinig natuurspektakels zijn zo indrukwekkend als dit fenomeen. Groene en paarse flarden dansen door de poolhemel, wie niet zou weten wat het noorderlicht is zou het waarschijnlijk typeren als magie. Iedereen kent de foto’s, maar het noorderlicht zelf meemaken is toch een hele beleving. Geniet van de mooiste lichtshow op aarde!

Onze tips

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven