Je hoeft geen dag in de auto te zitten voor een heerlijke vakantie…
Wil je genieten van honderden soorten bier, de echte Luikse wafels, de beroemde Vlaamse frieten en de echte chocolade?
België is hét land voor een heerlijke korte vakantie, een stedentrip of een actieve vakantie.
Kom je ook eens buurten bij de buren? België heeft verrassend veel te bieden. Het is een soort Europa in miniatuur: verschillende talen, verschillende culturen en een zeer afwisselende natuur.
De Belgen en het goede leven
Belgen houden er wel van, de Bourgondische levensstijl! Dit uit zich in heerlijk eten en lekker drinken. De Belgische bieren, de wafels, de pralines, de patat (Vlaamse friet, overhandigd vanuit de frietkoten), de regionale kaasjes, de huisgemaakte Ardenner ham. Ze zijn allemaal overheerlijk.
Overal vind je restaurants en cafés waar je kunt genieten van de Belgische heerlijkheden. Een plaatselijke hoofdschotel kan bestaan uit: konijn met pruimen, stoofvlees op z'n Vlaams, gans, wild, everzwijn. Vraag naar de specialiteit, dan weet je zeker dat je zult smullen…
Rustieke landschappen én 'bergen'
Het bekendste Belgische landschap is natuurlijk dat van de Ardennen. Het prachtige bosrijke gebied met
heuvels, die voor het gemak door iedereen bergen worden genoemd, trekt veel bezoekers. Eind juli begint de pluk van de blauwe bosbes, de myrtille. De snelstromende riviertjes zijn uitdagend genoeg voor een spannende tocht met een kano of kajak. De Ourthe is een van de grilligste Ardense rivieren. Enkele mooie natuurparken beschermen de flora en de fauna van de Ardennen zoals het Natuurpark Hoge Venen en het veel kleinere Nationaal Park Lesse en Lomme. Landelijk België met de polders, het houtland of de streken rond een rivier leent zich uitstekend voor een wandel- of fietsvakantie.
Cultuur
In de Belgische cultuurgeschiedenis herken je de invloed van vele volkeren. Zoals van de Romeinen, Fransen, Duitsers, Bourgondiërs, Oostenrijkers, Spanjaarden en Hollanders. De romaanse kerken verschillen per regio. Er zijn prachtige gotische kathedralen bewaard gebleven. De gotische belforten, hallen en stadhuizen geven de steden nog steeds een imposant aanzien. De Renaissance heeft weinig sporen achtergelaten. De barok des te meer, in de vorm van abdijkerken en belforten. België is natuurlijk ook bekend om de prachtige voorbeelden van neoclassicistische gebouwen in Brussel en Gent. België staat bekend om nog een keur van gezellige, sfeervolle en vaak erg mooie stadjes en steden.
Bourgondische keuken
De Belgen houden van het goede leven. De Bourgondische levensstijl uit zich in heerlijk eten en lekker drinken. De Belgische bieren, de wafels, de pralines, de patat (Vlaamse friet, overhandigd vanuit de frietkoten), de regionale kaasjes, de huisgemaakte Ardenner ham. Ze zijn allemaal overheerlijk. Overal vind je restaurants en cafés waar je kunt genieten van de Belgische heerlijkheden. Een plaatselijke hoofdschotel kan bestaan uit: konijn met pruimen, stoofvlees op z'n Vlaams, gans, wild, everzwijn. Vraag naar de specialiteit, dan weet je zeker dat je zult smullen.
Geschiedenis
De eerste 'Belgen' zouden zich rond 500 voor Chr. hebben laten zien. Het waren Kelten die zich hadden vermengd met Germanen. In het gebied woonden ook Galliërs, de onvermengde Kelten. Ceasar onderwierp in 57 voor Chr. de strijdlustige plaatselijke stammen van Belgisch Gallië.
Persoonsdocumenten
Geldig paspoort of een geldige Europese of Nederlandse identiteitskaart vereist.
Rij- en kentekenbewijzen
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is het bromfietscertificaat vereist. Nederlandse motorvoertuigen met een nieuwe kentekenplaat hoeven binnen de EU en Zwitserland niet meer voorzien te zijn van een NL-sticker. Aanhangwagens, caravans en fietsdragers moeten altijd voorzien zijn van de NL-sticker. WA Verzekeringsbewijs is verplicht voor alle soorten motorvoertuigen, ook voor bromfietsen. Nederlandse motorvoertuigen (inclusief bromfietsen) dienen verzekerd te zijn voor het gehele Beneluxgebied.
Geld
Munteenheid is de euro. Met de Nederlandse bank- en giropassen kun je bij ruim 3.600 geldautomaten met het Maestrologo geld opnemen en betalen bij ruim 21.000 verkooppunten met dat logo (betaling meestal d.m.v. pincode). Eurocard, Visa, American Express en Diners Club worden in de meeste hotels, restaurants, winkels en benzinestations geaccepteerd.
Winkels
Geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Levensmiddelenwinkels zijn soms ook 's avonds of 's zondags geopend. Sluiting tussen 12.00 en 14.00 uur komt voor. Sommige supermarkten zijn tot 20.00 uur open.
Postkantoren
Geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. In grote steden vaak doorlopend geopend tussen 9.00 en 17.00 uur en de grote kantoren ook op zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.
Banken
Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Sommige banken sluiten tijdens de middagpauze. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pinksteren en op 24 december sluiten banken om 12.00 uur.
Benzinestations
De benzinestations langs de autosnelwegen zijn in het algemeen dag en nacht geopend. Andere benzinestations meestal van maandag t/m zaterdag tussen 8.00 en 20.00 uur.
banken om 12.00 uur.
Tol
De Liefkenshoektunnel ten noordwesten van Antwerpen is de enige plek waar tol betaald moet worden. Tarief € 4 voor een motorfiets of auto met of zonder aanhanger tot een hoogte van 2,50 m. Auto's hoger dan 2.50 m betalen € 15.
Pharos Reizen Alarmcentrale
070 3141465 (vanaf avond voor vertrek tot thuiskomst)
Alarmnummers
Bij calamiteiten 112
Wegenwachthulp
De hulpverlening wordt verzorgd door de TCB, de RACB en de VAB. Langs autosnelwegen staan praatpalen. Je kunt ook bellen met 070 34 47 77. Voor hulpverlening door de wegenwacht moet je in het bezit zijn van een IRK.
Taal
In noordelijk België spreekt men Vlaams en in het zuiden Frans.
Extra feestdagen
Dag van de Arbeid: 1 mei; Feest Vlaamse Gemeenschap (Vlaanderen): 11 juli; Nationale feestdag: 21 juli; Maria-Tenhemelopening: 15 augustus; Feest Franse Gemeenschap (Wallonië): 27 september; Allerheiligen: 1 november; Wapenstilstand: 11 november; Feest Duitse Gemeenschap (Oostkantons): 15 november.