Have a nice journey!
Groot-Brittannië bestaat uit Engeland, Schotland en Wales. Een land van vele overeenkomsten maar ook grote verschillen.
Waar je ook naartoe gaat, overal vind je kastelen en oude stadjes. Want heel Groot-Brittannië ademt historie!
Zet jouw bolhoed maar op en knoop een ‘red rose’ in jouw knoopsgat. Bezoek Cambridge en Oxford, waar honderden Engelse beroemdheden studeerden of college gaven, van Mr. Bean tot Darwin.
Maak je ook een wandeling in het spoor van Inspector Morse? In Canterbury bewonder je de beroemdste Engelse kathedraal. Ook ‘typical English’: de countryside in Surrey, waar veel bekende films zijn opgenomen.
Ontdek het ene na het andere hoogtepunt, van de White Cliffs in het zuiden tot het Lake District in het noorden. Bezoek bijzonder monumenten, zoals de kathedraal van Salisbury en middeleeuwse stadsmuren van York. Maar verken ook een enorme diversiteit aan landschappen, van de lieflijke tuinen van Zuid-Engeland tot de ruige heuvels van het Peak District.
Zullen we de ham & eggs vast voor je opdienen?
Vakantie in Groot Brittannië
Veel variatie
In het noorden liggen langs de kust de brede zandstranden én de steile kliffen. Landinwaarts varieert de natuur van vlak akkerbouwland tot woest en leeg berg- of heuvelland. Veel bezoekers komen voor het Zuid-Schots Bergland en de Schotse Hooglanden, met het legendarische meer van Loch Ness.
Cultuur
De hunebedden, maar zeker ook de heiligdommen in de vorm van steenkringen, van de eerste bewoners maken ook nu nog enorme indruk. Het bekendste is het prehistorische monument Stonehenge in Wiltshire. Spaarzame overblijfselen herinneren aan de Keltische forten.
Uitstekend eten
Je kunt hier uitstekend eten, als je maar de juiste eetgelegenheid uitzoekt. Op het gebied van het traditionele, machtige ontbijt en de afternoon tea met keuze uit hartige hapjes en zoete taartpunten hebben de Britten een naam op te houden.
Geschiedenis
De eerste bewoners zijn de makers van het prehistorische monument Stonehenge. Daarna volgden de Kelten die het land tot een centrum van priester- opleiding (druïden) maakten, de Romeinen, Aflesen, Saksen en de Deense overheersers.
Persoonsdocumenten
Geldig paspoort of een geldige Europese of Nederlandse identiteitskaart vereist.
Rij- en kentekenbewijzen
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor het besturen van een bromfiets is een bromfietscertificaat of een rijbewijs A of B vereist. Voor een Nederlandse brom- en snorfiets is een HH-kentekenbewijs vereist. Eén kentekenplaat is voldoende (achterop). Nederlandse motorvoertuigen met een nieuwe kentekenplaat hoeven binnen de EU en Zwitserland niet meer voorzien te zijn van een NL-sticker. Aanhangwagens, caravans en fietsdragers moeten altijd voorzien zijn van de NL-sticker. WA Verzekeringsbewijs is verplicht.
Let op: Op Guernsey worden kampeerauto's niet toegelaten. Het meenemen van een vouwwagen is wel toegestaan. Op de Scilly eilanden worden caravans noch kampeerauto's toegelaten. Ook op het eiland Man is de tijdelijke invoer van caravans verboden. Kampeerauto's worden hier wel geaccepteerd.
Geld
Munteenheid is het Engelse pond (GBP), verdeeld in 100 pence. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20 en 50 pond en muntstukken van 1 en 2 pond en 1, 2, 5, 10, 20 en 50 pence. Met de Nederlandse bank- en giropassen kun je bij bijna 32.000 geldautomaten met het Maestrologo geld opnemen en betalen bij ruim 250.000 verkooppunten met dat logo (validatie d.m.v. handtekening). American Express, Diners Club, Visa en Master/Eurocard worden geaccepteerd in de meeste hotels, restaurants, winkels en benzinestations.
Winkels
Maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur. Veel winkels zijn op woensdag en/of donderdag tot 19.00 of 20.00 uur open. In kleinere plaatsen en dorpen komt een doordeweekse sluitingsmiddag voor. 's Zondags zijn weinig winkels open.
Postkantoren
Geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur en zaterdag van 9.00 - 12.30 uur.
Banken
Maandag t/m vrijdag over het algemeen van 9.30 tot 15.30 uur. (Schotse banken zijn tussen de middag gesloten en geopend tot 16.00 à 16.45 uur). Enkele grote banken zijn ook op zaterdagochtend open.
Benzinestations
Benzinestations langs de snelweg zijn 24 uur per dag geopend. Daarbuiten sluiten de meeste stations tussen 20.00 en 23.00 uur.
Tol
Er zijn enkele tolbruggen en -tunnels. Sinds 17 februari 2003 moet het verkeer (ook buitenlands!) dat in de binnenstad van Londen wil rijden 5 pond per dag betalen. De tolheffing geldt alleen van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 18.30 uur. Voor het tolbedrag kun je op de betreffende dag onbeperkt het centrum in- en uitrijden. Enkele gebruikersgroepen zijn vrijgesteld van de tolheffing, waaronder voertuigen met meer dan 9 zitplaatsen. Het tolvignet moet op de voorruit bevestigd worden en is verkrijgbaar in div. kiosken, benzinestations en postkantoren. Men kan ook eventueel een week-, maand of jaarvignet aanschaffen. Wie zonder vignet op genoemde dagen/tijden Londen binnenrijdt riskeert een geldboete. De bewaking geschiedt met behulp van camera's. Met deze maatregel hoopt men de files terug te dringen.
Pharos Reizen Alarmcentrale
070 3141465 (vanaf avond voor vertrek tot thuiskomst)
Alarmnummers
Bij calamiteiten 112
Wegenwachthulp
Voor ANWB-leden gratis wegenwachthulp bij de AA, tel. 0800 028 90 18 (met de mobiele telefoon kies je 016 22 7623 42. Op het eiland Man dien je het telefoonnummer +44 (0)624 758 26 te kiezen. De IRK wordt in Groot-Brittannië erkend. Je krijgt gratis sleephulp tot de eerste garage als je een IRK heeft. Voor onderdelen dien je altijd te betalen. De RAC verleent geen wegenwachthulp meer aan toeristen.
Taal
Engels