De Mille Miglia
De Mille Miglia (letterlijk: '1000 mijl') is een legendarische autorace die voert van Brescia naar Rome en terug. De race werd geïnitieerd door de graven Aymo Massi en Franco Mazzotti. In de beginjaren werd de Mille Miglia vaak gewonnen door Alfa Romeo, in de jaren '40 en '50 greep Ferrari de hegemonie. Tussendoor waren ook merken als BMW en Mercedes succesvol. Sinds de jaren '70 is de Mille Miglia de belangrijkste race voor oldtimers. Onder de deelnemers zijn vaak bekende politici (in 2009 deed toenmalig premier Balkenende mee), 'royals' en andere beroemdheden. Alleen auto's die gebouwd zijn tussen 1927 en 1957 en verwant zijn aan de modellen die destijds deelnamen aan de Mille Miglia mogen meedoen.
Wist je dat…..?
- je vanuit Lovere aan het Iseo-meer een prachtig uitzicht heeft op de Adamello-berg?
- Bologna de oudste universiteit van Italië heeft?
- je bij Modena, halverwege Brescia en Bologna, behalve prachtige monumenten ook het Ferrari-museum vindt
- de Santa Maria di Trastevere een van de mooiste kerkjes van Rome is?
- je in de charmante wijk Oltrarno (aan de overkant van de rivier) in Florence bijna geen toeristen tegenkomt?
- Parma een paar van de mooiste theaters van Italië heeft?
Culinaire specialiteiten per streek
Lombardije, van ossobuco tot gorgonzola
De regio Lombardije staat bekend om z'n rijst, risotto en polenta. Maar je kunt er natuurlijk ook pasta eten. Een klassieker, vooral rond Bergamo, is casonsei, pasta gevuld met worst en grana padano. Verder staat de streek bekend om z'n vleesgerechten, waarvan ossobuco het beroemdst is. Ook liefhebbers van gorgonzola zitten goed: de enige echte gorgonzola komt uit dit gebied!
Bologna, van spaghetti bolognaise tot mortadella
Bologna geldt als de culinaire hoofdstad van Italië. En dat wil wat zeggen in een land van fijnproevers en lekkerbekken. Grappig genoeg kun je het beroemdste gerecht uit Bologna - spaghetti bolognaise - in Bologna niet vinden. Ten minste, niet onder die naam. In Bologna heet het ragú. Een andere klassieker is mortadella, een beetje te vergelijken met de nederlandse boterhamworst.
Kaas en truffels in Urbino
Urbino is beroemd om haar 'formaggi' (kazen), zoals de Casciotta d'Urbino, die voor driekwart uit schaapsmelk en voor een kwart uit koeienmelk wordt gemaakt. Het zou de favoriete kaas van Michelangelo zijn geweest. In de streek rond Urbino worden ook veel truffels gevonden. Het stadje ligt niet ver van de kust, dus ook visgerechten en de regionale vissoep (brodetto) zijn aanraders.
De pasta's van Rome
In het land van de pasta's, is Rome natuurlijk de pastahoofdstad. Romeinse klassiekers zijn spaghetti cacio e pepe (peper en kaas), bucatini all'amatriciana (met knoflook, tomaat, spekjes en rode peper) en de welluidende en goed smakende spaghetti alla puttanesca ('hoerenpasta'), met o.a. tomaten, olijven, knoflook, chilipeper en kappertjes. Op groentegebied is de artisjok (carciofo) de koningin van Rome.
Een glas Chianti in Florence
De beroemdste wijn van Italië komt nog altijd uit Toscane: de chianti. Smaakt lekker bij een 'bistecca alla fiorentina'.
Parma, stad van ham en kaas
Je eindigt deze reis in Parma, de stad waar de beroemdste Italiaanse ham en kaas vandaan komen: de Prosciutto di Parma en de Parmigiano-Reggiano. In september wordt ieder jaar het Festival del Prosciutto georganiseerd. Rond dit festival vindt ook een 'palio' plaats, een historische paardenrace.
Tips van Pharos Reizen
Tijdens deze rondreis verblijf je in drie-en viersterrenhotels op basis van logies en ontbijt. Dat geeft je de gelegenheid om de rondreis ook een ontdekkingsreis langs de Italiaanse keuken te laten zijn. Talrijk zijn de trattoria's en pizzeria's. De benen kun je strekken door een wandeling te maken op de hellingen van Monte Subasio, bij Assisi.
Zwemmen kan in zee, bij bijvoorbeeld Rimini (ca. 15 km van San Marino) of in het Trasimeno-meer of Bolsena. Of verkies je toch een duik in de Trevi-fontein, tussen de muntjes? Het bezoek aan het Mille Miglia Museum in Brescia mag je niet overslaan. Echte autoracefanaat? Kijk dan op www.1000Miglia.eu